top of page

Kaktüs Bakımı Hakkında Minik İpuçları

Herkese merhaba,


Bütün iç mekan bitkileri içerisinde bakımı en kolay ve zahmetsiz olanlar kaktüslerdir demek hiç de yanlış bir ifade olmaz. Kaktüslerden sonra da bakımı en kolay bitkilerin başında sukulentler geliyor diyebiliriz. Kaktüs bakımı çok kolay olsa da onların da gelişimini desteklemek için dikkat edilmesi gereken birkaç faktör yok değil elbette. Bu yazımda kısaca bunlardan bahsedip kaktüs bakımı konusunda minik ipuçları vermeye başlayacağım.

Işık

Bunlardan ilki ışık faktörüdür. Kaktüsler bolca gün ışından hoşlanırlar. Bu nedenle kaktüslerinizin iyi gelişmesini istiyorsanız onları çok fazla güneş alan yerlerde konumlandırmaya özen göstermenizi öneririm. Ancak, pek çok iç mekan bitkisi gibi kaktüsleri de özellikle güneş ışınlarının çok kuvvetlendiği öğle saatlerinde direkt güneş ışığından korumamız gerekmektedir. Kaktüsler kışın dinlenmeye geçer baharın gelişiyle uyanışa geçer ve büyümeye devam ederler. Büyümlerini desteklemek için özellikle havaların ısındığı bahar ve yaz aylarında kaktüslerinizi havadar yerlere taşıyabilirsiniz. Örneğin; pencere pervazlarına veya balkonlarınıza koyabilirsiniz. Bol temiz hava ve güneş ışığı aldıkları bahar ve yaz aylarında kaktüslerinizin büyüyüp geliştiğini gözlemlemeniz mümkün. Hatta tam da bu dönemlerde çok nadir de olsa kaktüslerinizin farklı renklerde çiçek açtığını görebilirsiniz.


Sulama

Kaktüsler fazla sudan hoşlanmazlar. Toprağın sadece görünen kısmı değil içi de tamamen kuruduktan sonra su vermeniz gerekmektedir. Ortalama bir süre vermek gerekirse kaktüslerinizi sıcaklığın arttığı zamanlarda 10 günde bir kışın ise 3 haftada veya hatta ayda bir kez sulamanız yeterli olacaktır. Saksınızın altı delikse sulamadan sonra altta biriken suyu 30 dakika kadar bekledikten sonra mutlaka boşaltın. Unutmayın bir kaktüsü öldürmenin tek yolu kontrolsüz bir şekilde fazla sulama yapmaktır. Her zaman fazla sulamadan kaçınmanızı öneririm.



Toprak

Kaktüsler bol torf ve ponza taşlı karışım topraklardan hoşlanırlar. Kullandığınız toprağın suyu geçirmesi çok önemlidir. Klasik yeşil bitki toprakları yerine piyasada satılan pek çok kaliteli özel kaktüs ve sukulent toprakları mevcut. Yapı market veya botaniklerden temin edip kaktüslerinizde bu toprakları kullanmanızı öneririm.

Isı

Bütün kaktüsler sıcağı çok severler. Daha önce de belirttiğim gibi bu sebeple de yaz aylarında özellikle büyüme hızları artar. 40 dereceye karar büyümeye devam ederler ancak sıcaklık 40 derecenin üstüne çıktığında büyümeleri durur. Kaktüsler aynı zamanda soğuk havaya da oldukça dayanıklılardır. Pek çok kaktüs -15 dereceye kadar soğuğa dayanıklıdır; ancak yine de köklerinin donmaması için çok soğuk havalarda dışarıdaki kaktüslerinizi içeriye almanızı tavsiye ederim.




Havalandırma

Kaktüsler bol havadar mekanlardan hoşlanırlar. Doğal ortamları gereği nemli havaya ve havasızlığa pek de alışkın değillerdir. Bu sebeple ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında kaktüsleriniz için en ideal ortam balkon veya bahçelerdir. Eğer kapalı bir ortamda kaktüs yetiştiriyorsanız da odayı sık sık havalandırmanızı tavsiye ederim.


Gübreleme

Kaktüslerinize hayvan gübresi vermemelisiniz. Sadece kaktüsler için özel olarak üretilmiş suni gübreler yani vitaminler mevcut, bunları kullanmanızı öneririm. Vitamin takviyesi için ise en uygun zaman yine ilkbahardır. Kaktüslerinize kışın ayırca vitamin vermenize gerek yoktur. Zira, kaktüsler kış aylarında dinlenme sürecindelerdir ve dinlenme sürecindeyken verilen vitamin kaktüs tarafından kullanılamaz ve bitkiye zarar verme ihtimalı vardır.


Saksı değişimi

Yeşil bitkilerin aksine kaktüsler için en ideal saksı değişimi mevsimi bahar değildir. Kaktüslerinizin en uygun saksı değişim zamanı dinlenmeye geçtiği zamanlar yani Ocak veya Şubat aylarıdır. Saksı değişimi yaparken bir başka dikkat etmeniz gereken unsur ise seçtiğiniz saksının kaktüsünüzün boyutuna uygun olmasıdır. Kaktüsünüzün saksısını büyüteceksiniz bir anda çok büyük bir saksıya geçmenizi önermem; köklerin kolay salınması için eski saksısından bir tık daha büyük bir saksı yeterli olacaktır.


Umarım bu yazı ilk defa kaktüs bakacaklara veya evinde bir çok kaktüsü olup bir türlü istediği şekilde gelişim göstermelerini sağlayamayan herkesin işine yarar. Kaktüs bakımıyla ilgili detaylı tüm sorularınız için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz! Yeşilin pozitif enerjisi hep sizinle olsun…

#greencanfillyourlifewithallcolors


Sevgiler,


Damla Karayalçın

bottom of page