İlk Kez Bitki Bakacaklara Uygun Bakımı En Kolay 3 Bitki!
Herkese merhaba,
Bugün sanırım pek çok kişinin merakla okuyacağı bir konuya değineceğim. Bu yazımda evine, ofisine veya herhangi bir yaşam alanına ilk defa bitki alıp bakmaya başlayacak olan kişilere en uygun olduğunu düşündüğüm, benim de ayrıca favori bitkilerimden olan, 3 bitkiden bahsedeceğim. Aslında bu bitkilere bakımı en zahmetsiz bitkiler de diyebiliriz. Bu nedenle daha önce hiç bitki bakmamış, çeşitli sebeplerden dolayı bitki bakımına yeterince vakit ayıramayan veya ayırmak istemeyenler için oldukça ideal bitkilerdir. Belki biraz tuhaf ve komik bir anlatım şekli olacak ama bu bitkilere kısaca “öldürmesi en zor olan bitkiler” de mümkün.

Sansevieria
Bunlardan ilki süphesiz Sansevieria yani, ülkemizde bilinen adıyla Paşa Kılıcı bitkisidir. Sansevieria, sukulent cinsi bir bitkidir. Yapraklarında suyu rezerve ettiği için susuzluğa oldukça dayanıklıdır. Bu nedenle bakımı konusunda en çok dikkat etmeniz gereken şey az su vermeniz gerektiğidir; fazla su bitkinizin köklerini çürütebilir. Her zaman belirttiğim gibi bitkilerin sulama sıklığı hakkında genel geçer süreler vermeyi doğru bulmuyorum esas olan her zaman kontrollü sulamadır. Ancak yine de ortalama bir sıklık vermek gerekirse sıcakların arttığı yaz aylarında iki haftada bir kışın ise neredeyse ayda bir sulamanız yeterli olacaktır. Işık ihtiyacı ise oldukça düşüktür. karanlık ortamlarda bile yaşayabilirler. Banyo, koridor gibi evinizde hiç güneş ışığı almayan yerlere bitkilerle renk getirmek istiyorsanız pek çok farklı boy seçeceğine de sahip olan Sansevieria tam size göre olabilir. Ama tabii ki daha hızlı bir gelişim göstermesini istiyorsanız bitkinizi aydınlık ve havadar bir yere koymanızı tavsiye ederim. Sansevieria’lar aynı zamanda müthiş birer oksijen kaynaklarıdır; bulundukları ortamın havasını temizlerler. Ayrıca, gece boyunca karbondioksit salınımını kendilerinde depolamaya devam edip oksijen salgılarlar. Bu nedenle Sansevieria’lar yatak odaları, bebek ve çocuk odalarında da tercih edilebilecek harika bir bitki alternatifidir.

Dracanea Compacta
İkinci bitki önerim ise Dracanea Compacta. Anavatanı Güney Afrika olan Dracanea Compacta’lar koyu yeşil güçlü ve estetik yapraklarıyla dikkat çekerler. Işık ihtiyacı oldukça düşük bitkilerdendir; yarı gölge alanlardan hoşlanırlar. Ancak, neredeyse hiç ışık almayan karanlık ortamlarda dahi yaşamaya elverişlilerdir. Işık ihtiyacının az olduğu gibi su ihtiyacı da kısmen azdır. Bu nedenle yine kontrollü bir şekilde yaz aylarında haftada bir kez, kışın ise iki haftada bir sulamak yeterli olacaktır. Eğer ufak ama estetik ve bakımı zahmetsiz bir bitkim olsun onunla başlayayım sonrasında bitki koleksiyonumu genişletirim diyorsanız, Dracanea Compacta tam sizin için olabilir. Bu arada yine söylemeden geçmeyeceğim, diğer tüm Dracaena türlerinde olduğu gibi Draceana Compacta’nın da bulunduğu ortamdaki havayı iyileştirme özelliği vardır.

Zamia Zamioculcas
Son olarak kalın soğanlı gövdesi, zarif ve parlak yapraklarıyla dikkat çeken Zamia Zamioculcas’dan da bahsetmemek olmaz. Bilinen bir diğer adı ZZ Bitkisi olan Zamia, kuvvetli gövde yapısı ve dayanıklılığı ile bakımı en kolay olan bitkilerin en başında gelir. Çok uzun zaman, çok az ışık alan bir mekanda bile yaşamaya ve muhteşem görüntüsünü korumaya devam eder. Bu nedenle, evinize ilk defa bir yeşil bitki alacaksanız ve bitki bakımına çok da fazla vakit ayırmanıza gerek kalmayacak bir şeyler arıyorsanız mutlaka Zamia’ya bir göz atın derim. Peki ya bir Zamia nasıl öldürülür diye sorarsanız vereceğim tek cevap “fazla sulamak” olacaktır. Bitkinizi toprağı tamamen kurumadan sulamamanız gerekir. Gereğinden fazla sulama Zamia’nın toprağı altında kalan soğanlarını çürütür. Ortalama bir sulama sıklığı vermek gerekirse yaz aylarında iki haftada bir, kışın ise ayda bir kez kontrollü bir şekilde sulamak yeterli olacaktır. Ayrıca sadece yılda bir kez minik gübre ve toprak takviyeleriyle bitkinizin gelişimini destekleyebilirsiniz. Zamia’lar da tıpkı Sansevieria’lar gibi çok iyi birer hava temizleyicilerdir. Havadaki zararlı kimyasalları temizlerler. Bu nedenle yatak odalarında tercih edilebilir.
Umarım evine bitki almayı düşünen ama nereden başlayacağını bilemeyen veya bitki bakımı konusunda kafasında soru işaretleri olan birilerine faydalı olabilmiştir yazdıklarım. İlk başta bakımı kolay olanlardan başlayıp sonrasında bir de bakmışsınız evinizdeki bitki koleksiyonunuz yavaş yavaş genişlemiş. Neden olmasın ama değil mi?
Unutmayın bitkilerle ilgili sormak istedikleriniz için bize dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz. Yeşilin pozitif enerjisi hep sizinle olsun!
#greencanfillyourlifewithallcolors
Sevgiler,
Damla Karayalçın