Eviniz İçin En Şifalı İç Mekan Bitkileri!
Herkese merhaba,
Bu yazımda sizlere biraz da bitkilerin mucizelerinden bahsetmek istedim. Pek çoğumuz iç mekan bitkilerini evlerimize dış görüntüleri sebebiyle evimizin dekorasyonuna eşlik etmesi için alıyoruz. Ancak, bitkilerin insan sağlığı üzerinde çok da bilinmeyen birçok faydası mevcut. Aşağıda bahsedeceğim bitkileri evinizde bulundurarak birer şifa kaynağı olarak da değerlendirebilirsiniz. Bu bitkilerin hepsinin aynı zamanda bilinenin aksine yatak odası, çocuk ve bebek odası gibi mekanlarda bulundurulması tamamen güvenlidir. Hatta sağladıkları faydalardan dolayı tavsiye edilir bile diyebilirim. Eğer yatak odanıza veya miniklerinizin odalarına yeşil bitkilerle ufak dokunuşlar yapmak istiyorsanız bu yazımda bahsedeceğim “şifalı bitkilerle” başlayabilirsiniz.

Chlorophytum Comosun
Bunlardan ilki Chlorophytum Comosum (Spider Plant), ülkemizde bilinen adıyla Kurdele Çiçeği’dir. Müthiş bir hava temizleyici olan Kurdele Çiçeği’nin NAHA araştırmalarına göre havadaki formaldehit oranını yüzde 90’a kadar azalttığı ortaya çıkmıştır. Yetiştirmesi oldukça kolay olan Kurdele Çiçeği doğrudan güneş ışığı almayan, aydınlık veya yarı aydınlık ortamlara oldukça uygun bir bitkidir. Kontrollü sulama yaparak (her sulama öncesinde mutlaka parmakla toprağını kontrol ettikten sonra) sıcaklıkların arttığı ilkbahar ve yaz aylarında haftada iki kez, kışın ise haftada bir kez sulamanız yeterli olacaktır. Gelişimini desteklemek için özellikle yaz aylarında yapraklarına su püskürtmenizi tavsiye ederim.

Aloe Vera
Adını daha çok kozmetik ürünlerle duyduğumuz Aloe Vera, aslında evde yetiştirmek için de oldukça uygun bir bitkidir. Sukulent cinsinden gelen olan Aloe Vera, içinden çıkan sıvının yanıkları ve yaraları iyileştirme özelliği sebebiyle Mısır’da ölümsüzlük bitkisi olarak adlandırılmıştır. Aloe Vera, havadaki formaldehit ve karbon monoksitin zararlı etkilerini azaltır ve gece boyunca oksijen salınımına da devam eder. Tüm bunlara ek olarak Aloe Vera’larin kötü titreşimlere/enerjilere karşı savaşmak için en güçlü bitkilerden biri olduğu söylenir. Evin neresinde olursa olsun ferahlık ve pozitif enerji sağlar. Şifa ve pozitif enerji deposu olan Aloe Vera, yarı aydınlık ortamlardan hoşlanır. Direkt güneş ışığından uzak tutmanızı ve kontrollü bir şekilde toprağı tamamen kurumadan sulama yapmanızı öneririm. Yine ortalama bir süre vermek gerekirse, yaz aylarında haftada iki kez, kışın ise haftada bir kez sulamak yeterli olacaktır.

Draceana
Neredeyse kırk farklı türü bulunan tropik bir bitki olan Draceana, tartışmasız evlerde en sık tercih edilen iç mekan bitkilerinin başında geliyor. O da şifalı bitkilerden biridir zira evinizin havasındaki formaldehit gibi zararlı ve zehirli maddeleri temizlemeye yardımcı olur. Işık ihtiyacı oldukça düşük bitkilerdendir; yarı gölge alanlardan hoşlanırlar. Ancak, neredeyse hiç ışık almayan karanlık ortamlarda dahi yaşamaya elverişlilerdir. Işık ihtiyacının az olduğu gibi su ihtiyacı da kısmen azdır. Bu nedenle yine kontrollü bir şekilde yaz aylarında haftada bir kez, kışın ise iki haftada bir sulamanızı tavsiye ederim.

Sansevieria
Sansevieria yani, ülkemizde bilinen adıyla Paşa Kılıcı bitkisi de şifalı bitkilerden biridir. Sansevieria, sukulent cinsi bir bitkidir. Sansevieria’lara kısaca oksijen kaynağı demek de mümkün. Bulundukları ortamın havasını temizlerler ayrıca, gece boyunca karbondioksit salınımını kendilerinde depolamaya devam edip oksijen salgılarlar. Ben kendi oğlumun odasında da büyük bir Sansevieria bulunduruyorum; hem odasına çok tatlı bir hava katıyor hem de havasını tazeliyor. Daha ne olsun ama değil mi? Sansevieria’nızın boyu bir metreyi geçtiğinde ev sahibi olacacağınıza dair komik bir rivayet olduğundan da bahsetmeden edemeyeceğim. Oldukça zahmetsiz bakım koşullarına sahip bir bitki olduğu düşünülürse denemeye değer ne dersiniz?

Dypsis Lutescens (Areka)
İç mekan bitkileri arasında çok popüler olan Areka, geniş yer tutan ince yaprakları olan bir bitkidir. Ksilen ve tolüen gazlarını emerek havayı temizler. 2 metreye ulaşmış bir Areka 24 saatte 1 litre su havaya salar. Yaprak sayısı ne kadar fazlaysa havayı da o kadar iyi temizler. Filtrelenmiş güneş ışığında mutlu olan Areka’ların nem ihtiyacı oldukça yüksektir bu nedenle toprağını nemli tutmanızı ve haftada bir yapraklarına su püskürtmenizi tavsiye ederim.

Zamia Zamioculcas
Son olarak zarif yapraklarıyla dikkat çeken Zamia Zamioculcas’dan da bahsetmemek olmaz. Bilinen bir diğer adı ZZ Bitkisi olan Zamia, kuvvetli gövde yapısı ve dayanıklılığı ile bakımı en kolay olan bitkilerin en başında gelir. Az su ve az güneş ışığıyla bile oldukça mutlu olan Zamia’lar havadaki zararlı kimyasalları temizler ve bulunduğu ortamın havasını tazeler.
Umarım tüm bu bilgiler iç mekan bitkilerine olan bakış açınızı biraz olsun değiştirebilmiştir. Onların dekoratif bir unsur olmaktan öte mucizevi birer canlı olduklarına benim inancım tam… Bu yüzden de Greenery İstanbul daha çok evi daha çok bitkiyle buluşturmak için buradayız. Tüm merak ettikleriniz için bizimle dilediğiniz zaman iletişime geçebilirsiniz. Yeşilin pozitif enerjisi hep sizinle olsun!
#greencanfillyourlifewithallcolors
Sevgiler,
Damla