top of page

En Sık Rastlanan Bitki Hastalıklarının Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Herkese merhaba,


Bu yazımda aslında bitki bakımı konusunda en can sıkıcı konulardan birinden yani en sık rastalanan bitki hastalıklarından ve onları nasıl tedavi edebileceğinizden bahsedeceğim. Tıpkı bizler gibi bitkiler de belirli dönemlerde çeşitli sebeplerle hastalanabilirler. Önemli olan hastalıkların sebebini erken fark etmek ve hızlı müdahale ederek bitkilerinizi kurtarmaktır. Hazırsanız başlayalım.


Toprakta oluşan sineklenmeler

Sineklenme en sık karşılaşılan problemlerin başında gelir. Evinizin içinde uçuşan minik kör sinekler bu sineklenmelerin en belirgin habercileridir. En temel sebebi aslında bitkinizin fazla neme\suya maruz kalmış olmasıdır. Bitkinizi fark etmeden gereğinden fazla suladığınız için sineklenmeye sebep oluyor olma ihtimaliniz çok yüksek. Sineklenmeyi fark ettiğiniz anda bitkinizi havalandırmanız ve gereğinden fazla sulamayı bırakmanız gerekir. Ayrıca bitkinizin toprağını da tazeleyip tork ve perlit karışımlı bir toprak kullanmanızı öneririm. Minik bir hatırlatma eğer bitkinizi altında delik olmayan bir saksıya diktiyseniz saksınızın altına ponza taşlarıyla drenaj yapmayı sakın unutmayın. Drenaj yaptığınız saksılardaki bitkilerinizi özellikle çok fazla sulamaktan kaçınmanız, mutlaka parmağınızla kontrol ettikten sonra kontrollü bir şekilde su vermenizi tavsiye ederim.


Yaprak mantarları

Bitkilerinizin yapraklarında mantar oluşumu ilk olarak minik lekelenmeler ve yapışkan sakız kıvamındaki damlacıklarla başlar. İlk olarak mantarın diğer yapraklara bulaşmasını engellemek için hemen hastalıklı yapraklardan kurtulmanızı öneririm. Sonrasında ise yine bitkinizi havalandırıp sulama miktarınızı bir süre azaltmanızda fayda var. Zira mantarlar da tıpkı bitkilerdeki sineklenmeler gibi fazla nem ve yetersiz havalandırmadan kaynaklanır. Pek çok bitkinin gelişimi için önerilen haftada bir fıs fısla su püskürtmeyi bu dönemde azaltmalısız. Aynı zamanda bitkinizi bol temiz hava alan bir yere koymanız da yaprak mantarından kurtulmanıda olukça faydalı olacaktır.


Yaprak bitleri

Bitki hastalıklarında en sık rastlanılan rahatsızlıkların başında gelir. Yaprak bitleri çok ama çok çabuk yayılır. Bu nedenle hastalıklı bitki mutlaka diğer bitkilerden uzaklaştırılmalıdır. Peki bitlerden nasıl kurtulabiliriz? Öncelikle bitkinize duş aldırabilirsiniz. Böylece pek çok yapraktaki bitlerden kurtulmuş olursunuz. Sonrasında ufak bir Arap sabunu solüsyonu hazırlayıp bitlerin kaynağınıdan tamamen kurtulabilirsiniz. 1 litre suya sadece ufak bir kapak Arap sabunu koymanızı ve bitkilerinizin yapraklarına püskürtmenizi tavsiye ederim. Yaprak bitleri inatçı bir hastalıktır; tekrar etme ihtimali de oldukça yüksektir. Bu nedenle bu hastalığı geçirmiş bitkilerinizi tedavi ettikten sonra da bir süre kontrol altında tutarak diğer bitkilerinizden ayrı tutmanızı tavsiye ederim.

Kök çürümesi

Kök çürümesin problemine diğer bitki hastalıklara kıyasla çok da nadir rastlarız. Tamamen sağlıklı bir bitkiniz varsa ve bir anda tüm yaprakları saradıysa muhtemelen kök çökmesi problemiyle karşı karşıyasınızdır. Yine pek çok bitki rahatsızlığı gibi kök çökmesi de fazla sulamadan kaynaklanır. Yapılması gerekenlerin başında toprak değişimi gelir. Bitkinizin toprağını yenilerken sağlam kalan kökleri kurtarmak için çürümüş kökleri ayıklanamız gerekir. Sonrasında ufak vitamin takviyeleriyle bitkinizi hayata döndürmeniz mümkün.



Umarım buradaki hiçbir rahatsızlık bitkilerinizin başına gelmemiştir ve de gelmez. Ancak geldiğinde de hiç endişelenmeyin; en sağlıklı bitki bile hayatının bir döneminde mutlaka bir rahatsızlık geçirir, doğru müdahelelerle onları eski sağlığına kavuşturmak mümkün! Bitki hastalıkları veya bitkilerle ilgili herhangi bir konuda dilediğiniz zaman bize merak ettiklerinizi sorabilirsiniz. Biz her zaman buradayız…

#greencanfillyourlifewithallcolors

Sevgiler,

Damla Karayalçın


bottom of page